Бити храбар, бити користан и дати себи шансу.

Осам година, стотине семинара и радионица, хиљаде учесника и милион ријечи доводи ме данас да говорим пред вама. Зовем се Драгана Спасић, и ово је моја прича о омладинском раду. За мене је у периоду кад сам имала 16 бити САМО средњошколка била помало обична ствар. Природна радозналост једног Лава, помогла ми је да истражујем различите ствари. Када је требало да одем на први семинар, искрено, нисам знала ни шта то тачно значи, ни шта се тамо прича или како се тамо сједи. Али знала сам да треба да будем храбра. ХРАБРОСТ је моја прва асоцијација и први савјет који подијелим са људима када је омладински рад у питању.

Јако је важно да будите храбри да изађете из своје зоне комфора и спознаћете различите ствари за које сте способни и које ће вас учинити срећним.

Временом су се низале обуке, стицала сам знања и вјештине, бирала сам и била сам бирана на важне функције у омладинском организовању. Учила сам све што се не учи у школи и што ме је усавршило као омладинског активисту и радника. Постала сам чест гост на форумима, академијама и важним манифестацијама. Упознала сам различите људе, из различитих мјеста, од Требиња до Новог Града, наравно преко најдражег ми Зворника, па све до изван граница наше земље, чак и континента.  Са тим људима сам дијелила мишљења, размјењивала искуства, преносили смо једни другима идеје, и сви смо били КОРИСНИ. Били смо корисни на првом мјесту себи, својој заједници и сигурно својој Републици. Пуно тих људи видим и данас у сали и за вас имам једно јасно и недвосмислено Хвала !

За вас који сте први пут овдје, природно је да имате дилеме да ли да се упустите у авантуру звану омладински рад. За вас имам једно велико „ДАЈТЕ СЕБИ ШАНСУ“. Кад се вратите у своја мјеста дозволите себи луксуз да будете другачији. Едукујте се на различите начине, пронађите организацију у којој ћете се усавршавати, гдје ћете моћи показати своју креативност и радити са људима који ће вам дозволити да напредујете. То је рецепт по коме се може промијенити свијет.

А промијенити свијет је постало тако отрцано. Годинама се испирало у наративима људи који су жељели да остваре само свој интерес. Али промијенити свијет, драги моји и драге моје, није ништа друго него мијењати себе и људе око нас. И то мора бити искључиво ваша одлука. А ја, ја ћу наставити са својим послом, јер сам одавно одлучила да ћу се сваки дан мијењати, и да ћу у томе помагати другима. И ако сте запамтили само једну реченицу из мог излагања, знаћу да 8 година, стотине семинара и радионица, хиљаде учесника и сад већ милион и 386 ријечи нису били узалуд.

Драгана Спасић