U proteklom periodu predstavnici Mreže omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske i Instituta „Pereptuum mobile“ pristupili su izradi Nacrta Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj. Izradi su zajedno pristupili krovne omladinske organizacije iz Republike Srpske, predstavnici ministarstava u Vladi RS, Volonterskog servisa RS i krajnji korisnici.

Prethodni rad ove radne grupe danas (03.04.2019.) zvanično je predstavljen. Nacrtu Strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godina akcenat je stavljen na razvoj i unapređenje volontiranja u lokalnim zajednicama i kod srednjoškolske populacije.

“U nacrtu ovog dokumenta akcenat je stavljen i na volontiranje u zajednici. Tokom ranijeg perioda uočeno je da nije bilo dovoljno volonterskih aktivnosti starijih građana, koji mogu tome dati veliki doprinos imajući u vidu njihovo znanje i dugogodišnje iskustvo”, rekla je Maleševićeva nakon prezentacije nacrta ove strategije u Banjaluci.

Ona je dodala da volonterske aktivnosti mogu i da obogate društveni život starijih lica, a putem volontiranja moguće je i razvijati međugeneracijsku solidarnost.

Predstavljeni su i rezultati prethodne strategije za unapređenje i razvoj volontiranja od 2014. do 2018. godine, među kojima su formiranje Volonterskog servisa u okviru koga je bio veliki broj korisnika volonterskih usluga, a vrijednost volonterskog rada lokalnih volontera, ne uključujući druga udruženja građana, iznosio je oko 740.000 КM.