Nacionalni park Sutjeska (Tjentište) u periodu od 9. do 12. jula 2021. godine bio je domaćin prve “VOLONTERIJADE” u organizaciji Centra za djecu, mlade i porodicu Laktaši.

 

Manifestaciji je prethodio niz edukacija za mlade iz opštine Laktaši koji su kao finalni rezultat kreirali 10 lokalnih inicijativa koje se implementiraju na lokalnom nivou i koje su prezentovane svim učesnicima Volonterijade, a koje se realizuju u okviru projekta Laktaši Local Youth Development.

Cilj je bio okupiti mlade ljude iz čitave Bosne i Hercegovine i pružiti im šansu za dodatno umrežavanje, upoznavanje, te ih podstaći da nastave svoj angažman u omladinskom sektoru.

Sama ideja “Volonterijade”, kao jedinstvenog događaja u BiH, jeste mogućnost zajedničkog okupljanja, a u planu je da se ova manifestacija održava i u narednim godinama i na taj način bude dodatni podstrek i motiv mladima širom BiH na rad i djelovanje u svojoj zajednici.

Na prvoj Volonterijadi su učestvovali 49 mladih ljudi iz čak 18 organizacija iz čitave Bosne i Hercegovine. U sklopu manifestacije ostvarena je zajednička saradnja i zajedno smo odlučili inicirati omladinsku razmjenu unutar BiH i razne projekte u cilju edukovanja i umrežavanja mladih. Samo neke od ideja koje želimo da implementiramo u budućnosti su Zimski kamp na Jahorini, Dani mladih i slično.

Nadamo se da će do sledeće godine biti još veća zainteresovanost mladih za ovaj događaj i da će Volonterijada da motiviše mnoge mlade širom zemlje, jer ipak: “Mladi nisu budućnost, mladi su sadašnjost koji kreiraju budućnost.”

.

.

.

.

.

Događaj se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) #USAID #IOMBIH #BHRI

 

#volonterijada2021