Aktivizam. Za mene je to način života, razmišljanja i djelovanja. Nešto što je dio mene.

Sada na trenutak listam svoja sjećanja i sagledavam šta se sve izdešavalo kroz ovih 6 godina. Zaista nemam osjećaj da je toliko prošlo od mog prvog susreta sa ovim svijetom. Projekti, seminari, edukacije, organizacije, javni nastupi… i još puno toga. Zaista mogu reći samo jedno. Hvala! Hvala što sam dobila priliku. Srećna sam što nijednoj nisam zatvorila vrata. Pored tog što sam stekla mnoga znanja, vještine i što sam doživjela lični progres, radila sam nešto korisno za svoju zajednicu. Takođe, kroz omladinski rad sam spoznala sebe. Sada tačno znam šta želim i šta su moji planovi i ciljevi. Možda se svako ne pronađe ovdje, ali će mu aktivizam sigurno dati odgovor u kom pravcu treba da ide. Svako od nas dobije priliku da ostavi nekakav trag u ovom beskraju. I vjerujte, do nas je da li će se to desiti. Uspjeh i ispunjenost nije stvar predodređenosti, nego je stvar odluke i rada. Trebamo težiti da svakog dana budemo bolji, a i da ovaj svijet činimo boljim i da znamo da čovjek beskrajno polje neotkrivenih mogućnosti.  Ja sam kroz aktivizam postala bolji čovjek, obrazovanija, sposobnija i korisnija. Kada pogledam sebe prije 6 godina, vidim dijete koje je imalo želju i kod kog se nadzirao potencijal. Danas vidimo djevojku koja živi za društveni i lični napredak. Mogu tek zamisliti šta će biti za 10 godina.

Biti aktivan je dužnost čovjeka. Ako pasivno plutaš u svojoj sigurnoj zoni, nemaš pravo ni na jednu žalbu. Ako nešto nije dobro, učini promjenu, sad, odmah i ovdje. Aktivizam ti otvara svoja vrata. Napravi taj prvi mali korak. Možda ti se čini kao beznačajan, nesiguran, ali istraj i vidjećeš rezultat. Nema ljepšeg osjećaja nego kada ti priđe osoba i zahvali ti se što si mu pomogla da realizuje svoj projekat ili što si uradila nešto društveno korisno. Nerijetko mi se dešava da me ljudi zaustave daju prijedloge, savjete, pohvale. Raditi korisne stvari, pomagati drugima, razumjeti ih, graditi zajednicu je zaista neopisiv osjećaj. To jesu male promjene, ali iz takvih promjena se rađaju i veće, potrebna je gradacija i strpljenje.

Nemoj dozvoliti da dođe trenutak i da imaš 80 godina, a ništa iza sebe. Budi neko ko će u tom trenutku prelistavati sve godine i reći:” Ovo je najbolja verzija mene i doprinio sam ovom svijetu. Moj doprinos sija kao mala zvijezda ovog univerzuma. Da, malim svjetlom, ali zajedno sa svim drugim, čini ogromno blještavilo.”

Čovjek je beskrajno polje skrivenih mogućnosti

Dajana Bašić, Omladinski centar Prnjavor