Mreža M.O.C.A.R.T. Republike Srpske održala je prvi trening u sklopu projekta “Napravi pokret” koji je podržan u okviru projekta Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) Prvi od četiri modula realizovan je 23-25. jula u hotelu „San“ u Laktašima.

Prvi modul obuhvata Project cycle menagement (PCM), gdje su članice naše mreže delegirale svoje predstavnike kao učesnike koji se žele dodatno edukovati o cijelom procesu PCM i stvarima koje prate taj proces. Obukom iz oblasti PCM-a  jačamo kapacitet omladinskih centara u kontekstu pisanja i apliciranja na javne pozive različitih donatora što dovodi do veće finansijske stabilnosti i samostalnosti u radu.

 Tokom tri aktivna dana, predavači su poseban akcenat stavili na pojašnjenje osnovnih pojmova koji karakterišu jedan projektni prijedlog, uz konkretne primjere kako treba izgledati uspješan projekat i šta ujedno čini projekat primamljiv donatoru i s kojim se određeni donator može poistovjetiti. Učesnici su osim teorijskog dijela, kroz rad u grupama, radili na razrađivanju svojih projektinih ideja, uz mentorsku podršku trenera i projektnog tima, koji ostaje dostupan za konsultacije sve do okončanja samog projekta.

Do kraja implementacije projekta planirana su još tri modula pri čemu je održavanje drugog modula najavljeno za kraj avgusta, gdje ćemo akcenat biti na finasijskom upravljanju i administrativnim procedurama.

Cilj samog projekta jeste da doprinese uspostavljanju održivog i stabilanog omladinski sektor kao generatora javnih politika usmjerenih  ka unaprijeđenju i kreiranju povoljnijeg i stimulativnijeg  okruženja za cjelokupan civilni sektor..

Tokom trajanja treninga, svi učesnici su bili u obavezi da nose zaštitne maske te se poštovala i preporučena distanaca uz obezbjeđene dovoljne količne sredstava za dezinfekciju ruku i radnih površina.