Mreža M.O.C.A.R.T. Republike Srpske i Institut Perpetuum Mobile Banja Luka u saradnji sa profesoricom Tatjanom Jurić organizuju online trening medijske pismenosti.

Cilj ovog treninga je da mladim ljudima pruži osnovne informacije o važnosti medijske pismenosti. Ova znanja će uključivaće teorijske osnove medijske pismenosti, ali i vještine i alate koji će im omogućiti provjeru informacija na internetu, prepoznavanje  lažnih vijesticlickbait tekstova,  uticaja jutjubera i influensera, kreiranja propagande i ideologije.

Trening se sastoji od dvije radionice.

Prva radionica će se održati u srijedu ( 03.03.2021.) od 17h, dok je druga planirana za četvrtak (04.03.2021.)  takođe od 17h putem ZOOM-a.

Ako vas zanima šta su to „Digitalni tragovi“ koji su to alati za provjeru pouzdanosti informacija na internetu, ako želite naučiti i istražiti načine i razloge širenja dezinformacija i lažnih vijesti, “clickbait” tekstova, proučiti “Aristotelov model ubjeđivanja”, naučiti šta to se to podrazumijeva pod pojmovima “Information bubble”, “Filter bubble”i “Propaganda” ili analizirati uticaj algoritma na kreiranje stavove i uvjerenja korisnika interneta očekujemo vaše prijave!

Profesorica Tatjana Jurić  je primljena u  Asocijaciju najboljih nastavnika bivše Jugoslavije te je nosilac titule Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. Osim toga, trener je za razvoj kompetencija za demokratsku kulturu Savjeta Evrope, autor nekoliko radionica i treninga, te dobitnik regionalnih i međunarodnih priznanja za svoj pedagoški rad. 

Mogli bismo vam reći da će ovo iskustvo biti neprocjenjivo i da je upravo ovo najbolji način da iskoristite svoje slobodno vrijeme, ali ćemo vas pustiti da se u to sami uvjerite.

 Naš email:  [email protected] željno isčekuje vaše prijave sve do utorka 02. marta 2021. godine do 12h.